Monday, December 12, 2011

Grandma's Christmas cake

Min mormor brukade baka en fantastiska fruktkaka till jul. Jag kan dock inte hitta receptet. Så jag experimenterar och försöker komma ihåg hur hon gjorde den. Jag använde en rad olika torkade frukter som plommon, aprikoser, fikon, rasins, körsbär, apelsinskal, daddlar mm. Jag "marinerade" dem i rom över natten, men jag tror cognac skulle ha varit bättre. Sen gjorde jag en sockerkakas-smet och den fick grädda  in i ugnen i 1,5 timme. Den blev god men dock ej som grandmas...



  
My beloved grandmother used to make this fantastic colorful fruitcake for Christmas. We can't find the recipe . So I am experimenting and trying to recall what she did.  I used a range of dried fruits like plums, apricots, figs, rasins, cherries, orange peel, dates. I soaked them in rum over night, but I think coniac would have been better. I then made a cake mix and put in the oven for 1.5 hr. The cake turned out great but it wasn't like hers. Enjoy thin slices since the taste is very powerful and rich.